cel wycieczki: Poznać „smaki z przeszłości” i nie tylko…
Uczestnicząc w XXI Festiwalu Archeologicznym w Biskupinie zanurzyliśmy się w opowieści o tym, co dawniej jedzono oraz w jaki sposób obrabiano surowce i przygotowywano żywność. Na terenie biskupińskiej wczesnopiastowskiej wioski oglądaliśmy pokazy przyrządzania potraw kuchni rycerskiej, litewskiej, białoruskiej i holenderskiej. Poznaliśmy smaki od dawien znanych potraw: m. in. serów i wypiekanych w naszej obecności podpłomyków. Przemieszczając się po wiosce odwiedziliśmy warsztat garncarza, brązownika, kamieniarza, rzeźbiarza bursztyniarza, bartnika, wikliniarza i wielu innych rzemieślników. Wzięliśmy udział w warsztatach dendrochronologii, archeozoologii i farbiarstwa oraz garncarstwa. Wiele emocji i niezapomnianych wrażeń towarzyszyło konkursom z naszym udziałem a także pokazom tańców i prezentacji walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej. W pawilonie muzealnym obejrzeliśmy wystawę czasową zatytułowaną „Nie tylko samym mięsem żył człowiek przez wieki”. Na koniec prezentujemy kilka ciekawostek z tego zakresu:
Czy wiecie, że:
- najwcześniej poznawanym konserwantem, przyprawą i słodkim łakociem był miód;
- już dieta pierwszych neandertalczyków była urozmaicona owocami, ziarnami zbóż, jedzono orzechy, żołędzie i ryby;
- tusze zwierzęce przechowywano obciążone kamieniami i zanurzone w lodowatej wodzie;
- narzędzia służące do przygotowywania posiłków wykonywano z łupliwych skał; miały ostre, tnące krawędzie i służyły do cięcia tusz zwierzęcych i roślin;
- rolnictwo zostało opanowane ok. 12-10 tys. lat temu;
- najwcześniej udomowiono owce, kozy, świnie i bydło (przełom paleolitu/neolitu);
- opanowanie ognia umożliwiło przygotowywanie ciepłych posiłków, efektywne i szybsze wchłanianie pokarmów a w konsekwencji powiększenie mózgu i rozwój umysłowy człowieka (pierwsze ślady ognisk pochodzą z ponad miliona lat temu).
Uczestnicy
Opiekunowie: E. Wojtczak, K. Andrzejczak, J. Andrysiewicz